Danskerne har ikke styr på deres vand

20/09/2016 - Artikel hentet fra Brancheforeningen Danske Vandværker

Mange danskere ved tilsyneladende ikke, hvor meget de betaler for deres drikkevand. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for brancheorganisationen Danske Vandværker.

Ifølge undersøgelsen svarer hele 69 procent, at de ikke ved, hvor meget de betaler for en kubikmeter vand. Og det er en skam, for der kan være mange penge at spare, hvis man har styr på sit vand.

En person bruger i gennemsnit 108 liter vand om dagen, og nedenstående eksempler er udregnet ved en gennemsnitlig pris på en uopvarmet liter vand på syv øre, altså 70 kroner inklusive afledningsafgift per kubikmeter.

Og et af de steder, vi typisk bruger meget vand er i badeværelset, her ligger faktisk næsten to tredjedele af hele hjemmets vandforbrug. Vi skyller ud i toilettet og tager bade, og mange har badeværelser med både spa og vandmassage.

Bedre badevaner kan betyde store besparelser. En almindelig bruser giver cirka 12 liter i minuttet, så et koldt bad koster dig altså 84 øre i minuttet. Du skal regne med det dobbelte, hvis du gerne vil have et varmt brusebad. Du kan spare meget vand ved at installere en bruser med spare-effekt eller montere en gennemstrømnings-begrænser mellem bruseslangen og armaturet.

Du finder vandprisen på dit vandværks hjemmeside - eller via kommunens hjemmeside.

Gode råd
- Tag kortere brusebade. For hvert minut du afkorter badet, sparer du 12 liter vand. Til et karbad bruges i øvrigt cirka 125 liter vand, det svarer til 8,75 kroner, og skal vandet være varmt, bliver prisen 17,50 kroner for badet.

- Hvis du har bruser med termostat, kan du nemt slukke for vandet, eller skrue ned, mens du sæber dig ind og vasker hår.

- På vandhanen kan du montere en luftblander/ Perlator, som blander vandet med luft. Vandstrålen føles kraftigere, men vandforbruget på hanen reduceres med cirka 25 procent.

- Luk for vandhanen, når du børster tænder.

- Tjek om toilettet løber. Det kan være svært at se med det blotte øje, men du kan kontrollere, om det løber ved at sætte en tør serviet fast i den tørre kumme. Bliver servietten våd, løber toilettet, og skal repareres eller udskiftes.

Et toilet, der løber så lidt, at du ikke kan se det med det blotte øje, kan spilde omkring 20 kubikmeter om året, det svarer til en udgift på 1.400 kroner. Løber dit toilet så meget, at man både kan se og høre det, med uro i vandspejlet og susen fra cisternen, kan vandspildet være op til flere hundrede kubikmeter, men spilder du bare 100 kubikmeter på et år, smider du faktisk 7.000 kroner lige ud ad vinduet.

Selvom dit gamle enkelt-skyls toilet ikke fejler noget, kan det alligevel være en god idé at skifte det ud med et nyt to-skyls. Ældre toiletter bruger op til 15 liter vand hver gang, der skylles ud, mens to-skyls toiletter normalt bruger 3 eller 6 liter pr. skyl. Du kan altså vælge at betale 1,05 kroner eller 21 øre, hver gang du skyller ud.